Actieve Hulp Cambodja Projecten Weblog Fotoalbum Ik wil helpen Sponsors Vrijwilligers
We openen een winkel!

Op jacht naar een geschikte woonruimte om mijn World of Difference jaar in te bivakkeren stuitten wij op een woning met daaronder een winkelruimte. Het is groot en niet duur en ligt op een gunstige locatie in het populaire toeristengebied. En zo begonnen er creatieve ondernemersplannen te borrelen. Waarom als Stichting Actieve Hulp Cambodja niet een winkel beginnen waarvan alle opbrengst naar Anlong Khong gaat? Waarom niet producten van andere NGO's verkopen en de inwoners van Anlong Khong linken aan de trainings- en werkgelegenheidsprojecten van die NGO's? Waarom niet producten verkopen van Cambodjaanse bedrijven die een kans verdienen en hun steentje bijdragen aan een beter bestaan voor mensen met verminderde arbeidskansen of zich inzetten voor een beter milieu? Waarom geen plek creëren waar westerse toeristen een kopje thee kunnen drinken en meer te weten kunnen komen over de SAHC, de school en Anlong Khong? Waarom geen winkel beginnen die ook als trainingsruimte gebruikt kan worden? Waarom niet een winkel beginnen zodat je meteen een afzetgebied hebt voor producten uit Anlong Khong?

We hakten de knoop door en ambitieus als we zijn wilden we binnen een week al open. Van dik hout zaagt men planken tenslotte.
Maar oh, wat was het een chaos. Allereerst moest het hele huis worden geverfd, de badkamer aangepast en het toilet voorzien van een westerse pot (i.p.v. het welbekende Franse gat in de grond). Alles werd gedaan door mensen uit Anlong Khong, dus de eerste werkgelegenheid was alvast gecreëerd.

Een dag voor de opening lekte het plafond op de eerste verdieping nog. Liepen mannetjes met emmers zand af en aan (oftewel; blubber overal). Er lag een afzichtelijke hoop puin voor de deur. De helft van de producten was nog niet binnen. Iemand liep hevig met een pot verf te knoeien. Niks stond nog op z'n plek. Het leek wel een aflevering van 'het roer om'. Daar staan ze op de dag dat de eerste gasten het nieuwbakken hotel in de Franse Ardennen moeten betreden ook nog de voordeur in te hangen en de badkamer af te tegelen.

Maar het is gelukt. 2 weken in Cambodja en in week 3 hebben we al een winkel geopend! Als de rest van het jaar ook zo gaat kan het nog heel interessant worden.

De winkel heet: Aw'-kun. Oftewel 'Dank je wel' in het Khmer. Dank je wel, namens de inwoners van Anlong Khong en dank je wel namens de Stichting Actieve Hulp Cambodja. Want alle opbrengst gaat naar het project in Anlong Khong.

Op de eerste verdieping, eigenlijk bedoelt als woonkamer, willen we naailessen en Engelse lessen gaan verzorgen. En er zijn al een paar leuke ideeën opgeborreld voor producten die we in Anlong Khong kunnen laten maken en vervolgens in de winkel kunnen verkopen. De bovenverdieping verhuren we, ook de opbrengst daarvan gaat volledig naar Anlong Khong.

Aw'-kun is dus een werkgelegenheidsproject met een winkel als spin-in-het-web. Hierin komt alles samen. We zijn nu op zoek naar sponsors voor de set-up kosten. Zo kunnen we de opstart van de winkel verzorgen, waarna het zichzelf in stand kan houden. Er heeft zich al een dame opgeworpen die zo enthousiast is over het concept dat ze op persoonlijke titel wil bijdragen aan de opzetkosten en zelfs al praat over franchisen. Maar eerst maar even personeel en fondsen vinden, dat is voor nu even ambitieus genoeg.


Uw donatie maakt het verschil.