Actieve Hulp Cambodja Projecten Weblog Fotoalbum Ik wil helpen Sponsors Vrijwilligers
Cambodia's funniest home video's

Omdat Vodafone aan het eind van ieder World of Difference jaar een filmpje maakt over hoe het de winnaars is vergaan, heeft een goede bekende (en ervaren televisieman) een paar dagen van zijn huwelijksreis opgeofferd om mij te helpen wat leuk beeldmateriaal te schieten. Ik heb er zelf namelijk niet zo heel veel verstand van en voel me al gauw een beetje opdringerig met zo'n camera in andermans snufferd.

We zijn een paar dagen van te voren in het dorp langsgegaan om te vragen of de betrokkenen er bezwaar tegen zouden hebben als we hen filmden. Helemaal geen probleem. Ze vertelden me dat ze hartstikke blij zijn met mijn komst en ik altijd welkom ben, met en zonder camera. Zo, dat was even een lekkere opsteker! Met een zonnig humeur huppelde ik het dorp weer uit.

We wilden het allemaal zo natuurlijk mogelijk houden, dus besloten we alles in 1 keer op te nemen. Niet eindeloos dezelfde ‘scène' herhalen, niks geen "Oké, Take 312! Heida stapt uit tuktuk!" Hup, gewoon 1 take en klaar. Nadeel is alleen wel dat er nu bij voortduring een haan door mijn toelichtend praatje kraait, er gedurig een brommer langs knort of er een kind luidruchtig om aandacht staat te roepen. Maar dat maakt het wel lekker naturel zullen we maar zeggen.

Filmen in Anlong KhongFilmen bij de papier mache werkplaats
Ook onze medewerkers in de winkel wilden we graag filmen. Een klein interviewtje met ze doen over wie ze zijn, waar ze vandaan komen, of ze het leuk vinden om in de winkel te werken, dat soort dingen. Het bleek enigszins een uitdaging. Zo bijdehand als ze in het dagelijks leven zijn, zo schoten ze in de verlegenheid zodra de camera aanging. Op de eerste vraag van de cameraman "Hello. What's your name?" kwam de reactie; "Heidaaaa, I don't know what to say!!"
Goed, daar waren dus wél iets meer takes voor nodig.

Er zitten echt juweeltjes van opnames bij! Van het papier maché project, van een vrouw die graag haar eigen varkens wil maar nu big-sit voor anderen, van een meisje dat schitterende ansichtkaarten maakt, en van de langzaam ondergaande zon boven Anlong Khong. Zelfs, met enig geduld, van de luitjes in de winkel.

Helemaal goed.

(én genoeg materiaal voor een bloopers video.)Uw donatie maakt het verschil.