Actieve Hulp Cambodja Projecten Weblog Fotoalbum Ik wil helpen Sponsors Vrijwilligers
Khmer Nieuwjaar

..oftewel heel Cambodja ligt op z'n gat

In Cambodja hoef je met Khmer Nieuwjaar (half april) niets te verwachten. Wat je ook voor elkaar wilt krijgen, hoeveel commerciële waarde het ook heeft, hoezeer je klant er ook op zit te wachten. Het moet gewoon een week wachten. Want met Khmer Nieuwjaar gaat iedereen massaal de provincie in en wordt er niet gewerkt, een week lang niet!

Probeer niet in een uiting van zakelijke gedrevenheid je personeel hun vrije week te ontzeggen want ze nemen subiet ontslag, melden zich ziek of komen nooit meer opdagen. Zo is Khmer Nieuwjaar een doorn in het oog van menig ijverig Westers ondernemer.

Omdat er geen ontkomen aan was, en de dames bijna in huilen uitbarstten toen ik heel naïef opperde de winkel open te houden tijdens deze toch wel erg lange feestdag, was ook ons personeel een week lang foetsie. Richting ‘homeland' vertrokken om met hun familie veel te eten, veel te drinken en spelletjes te doen. Naar ik begrijp. Mij ervan verzekerend dat ik maar beter de winkel dicht kon doen en met hen meegaan omdat er toch geen kip zou komen. Doch, ik bleef.

Daar zat ik dan. Op het terrasje voor ‘t winkeltje. In een desolaat Phnom Penh. Geen brommers, geen tuk-tuk's, geen lawaai, geen muziek, geen toeters, geen eettentjes op straat, geen mens. Zelfs geen bedelaars. Alles potdicht. Nooit geweten dat het in Phnom Penh zo stil kon zijn. Uitgestorven, maar een goede zaken dat ik deed! Want de verdwaalde onwetende toeristen díe er nog rondliepen, en niet naar het strand waren vertrokken zoals de rest van hun soortgenoten, kwamen gezellig allemaal bij mij op de koffie. Toppie! De achterstallige administratie die ik dacht weg te kunnen werken, daar had ik niet eens tijd voor.

Helemaal geen slecht idee dus om open te blijven en het aanbod van onze tuk-tuk driver Sina af te slaan hem naar zijn geboortedorp te vergezellen. Zeker nu ik achteraf weet dat gedurende de festiviteiten in zijn dorp 3 mannen elkaar onthoofd hebben met een zeis. Iets met een familie-vete en teveel drank... Heb niks gemist dus.

Zie in dit fimpje hoe ongelooflijk desolaat onze straat was..
http://www.youtube.com/watch?v=4RKiioxwTlk&feature=channel_page

Uw donatie maakt het verschil.