Actieve Hulp Cambodja Projecten Weblog Fotoalbum Ik wil helpen Sponsors Vrijwilligers
Like a virgin

Hier in Cambodja hanteren ze de stelregel: als je mager bent ben je óf ziek (als in HIV, TBC of iets anders gezelligs) of je hebt geen/weinig seks.

Omdat het manvolk hier nog lekker ouderwets een maagd als bruid wil heb je als dame met een hoge verbranding dus een beetje het nakijken.

Want met een rond bruidje ben je als vent zekerder van je zaak. Ze is niet ziek, ze is maagd én d'r familie is rijk genoeg om hun kroost fatsoenlijk te doorvoeden. En dat is in een derde wereld land waar de mensen doorgaans niet uitermate gezond in hun vel steken en de schijf van 5 in menig huishouden ontbreekt, uiteraard een veilige keus.

Hier is zekerheid de grootste drijfveer bij het kiezen van je toekomst. In tegenstelling tot ons verwende Nederlandse apenkoppen die massaal op zoek zijn naar de ware liefde, innerlijke vrede, de perfecte balans of het volgen van hartenwensen.

En het geldt niet alleen voor vrouwen trouwens, die regel.
Sina, onze TukTuk driver, stelde met grote overtuiging dat zijn broer dikker is dan de rest "because he not have so much sex. He only do it 1 time a day". Maar 1 keer per dag?! Hoe vaak doet de gemiddelde Cambodjaan het dan, als ik vragen mag? "Oh, 5 times normal for Cambodian". Ja, daar valt nie tegenop te eten dunkt me. En dan beweren ze dat Cambodjanen niet ijverig zijn, nou...

Doch ik kan niet anders dan beamen dat het klopt hoor, die stelregel.
Leek half te bezwijken aan een maagbacterie, poef weg vetreserves! Lang leve het derdewereld dieet, daar kan geen Sonja B tegenop.
Bacterie weg maar al in geen maanden meer een vent van dichtbij bekeken; hopla 4 kilo zwaarder! Of zou dat toch door de koek&zopie en een verminderde sportivitHeidt komen?

Hoe het ook zij, ik blijf van de lekkere ‘westerse' mening dat een huwelijk toch maar beter op kameraadschap kan zijn gebaseerd om de tand des tijds te doorstaan en het voor alle partijen inclusief nageslacht een plezierige aangelegenheid te maken. En zie onder jonge Cambodjanen steeds meer eenzelfde gedachte opduiken, alleen jammer dat hun ouders het daar nog niet helemaal mee eens zijn. Moeders wil is wet en zo liggen de velden van Cambodja niet alleen bezaaid met mijnen, maar ook met gebroken harten.

En we zingen met z'n allen: "leik uh vurgin, touched voor the ferry vurst tijm..leik uh vuhuhuhurgin...heej..."

Uw donatie maakt het verschil.