Actieve Hulp Cambodja Projecten Weblog Fotoalbum Ik wil helpen Sponsors Vrijwilligers
De tijd vliegt voorbij

Ik ben nu 2 maanden in Cambodja en de tijd vliegt voorbij. Eigenlijk een beetje tegenstrijdig want het leven in Cambodja ligt een paar versnellingen lager dan in Nederland. Maar het voelt alsof ik hier al veel langer ben en de dagen zijn om voor ik er erg in heb. We hebben er dan ook lekker de gang in. En mogen niet klagen over de resultaten zover.

Binnen een maand hebben we onze non-profit winkel Aw'-kun Shop & Help geopend en het begint leuk te draaien. Het is een social enterprise, oftewel alle winst gaat naar ons project in Anlong Khong. Er worden eerlijke producten verkocht van goede doelen of van maatschappelijk bewuste Cambodjaanse bedrijven die een kans verdienen. En via de leveranciers van de koopwaar probeer ik mensen uit Anlong Khong aan het werk te krijgen en zo het cirkeltje rond te maken. We moeten nog flink aan de marketing, maar we mogen niet klagen over de klandizie. We zitten in een straat met een aantal hotels en met onze brede glimlach praten we de loslopende toeristen ons winkeltje binnen.

Niet alleen de winkel levert geld op voor ons project. De kamer op de tweede verdieping verhuren we aan verdwaalde toeristen die op ons een betrouwbare indruk maken. En elke avond zit ons terras vol met gasten. We serveren eten van het restaurant aan de overkant. Van de omzet die zij op ons terras maken krijgen wij 10% voor het goede doel. Win-win-win dus! Wij hebben gezellig elke avond aanspraak, mensen kunnen al smullend van Cambodjaanse lekkernijen ons project steunen en dat alles zonder zelf af te hoeven wassen.
En alles gaat naar het project, wij verdienen er geen cent aan. Liever gezegd ons kost het alleen maar geld want we financieren alles uit eigen zak (hiep hoera voor de sterke euro!) Maar het is het dubbel en dwars waard. De winkel is een geweldig medium om mensen over ons werk en Anlong Khong te informeren, het levert fondsen op voor het project, we helpen andere organisatie door hun spullen te verkopen, we creëren meer draagvlak en weten anderen te inspireren, het dient als een leuk hoofdkwartier voor Actieve Hulp Cambodja, we ontmoeten zoveel leuke en bijzondere mensen, en op de één of andere manier lijken de personen die we nodig hebben gewoon onze winkel binnen te komen lopen. Boeddha heeft het goed met ons voor denk ik.

Het beste nieuws van de afgelopen maand is dat ik iemand heb gevonden die dolgraag een werkgelegenheidsproject wil doen in Anlong Khong! Op een ochtend stapte er een Amerikaan onze winkel binnen. Hij liep overduidelijk met zijn ziel onder de arm. Naar Cambodja gekomen met een leuk idee voor een werkgelegenheidsproject kon hij maar geen organisatie vinden die de tijd wilde nemen naar zijn plannen te kijken. De afspraak die hij had weten te regelen werd zonder blikken of blozen met een maand verzet. Een lichtelijk gedesillusioneerd deed hij zijn verhaal. Hij, Harmon genaamd, heeft een leuk idee voor een elastiek-aangedreven speelgoedje gemaakt van gerecycled papier. Supersimpel te maken, er zijn geen ingewikkelde grondstoffen nodig en mensen kunnen het vanuit hun eigen huis maken. Hij zorgt voor de training, de grondstoffen, neemt de marketing en verkoop voor zijn rekening en heeft al een order voor 10.000 stuks. Tja wat kan ik dan nog meer dan zeggen; ‘Welkom, ga zitten, laat ik nou net een heel leuk dorpje kennen!'

Ik heb Harmon inmiddels geïntroduceerd bij onze partnerorganisatie. De commune leader van Anlong Khong (tevens directeur van de school) ziet wel brood in het hele plan en een eerste inventarisatie van geïnteresseerde dorpsbewoners heeft 30 mensen opgeleverd. Het is altijd even de vraag hoeveel er daar van over blijven, maar de opkomst viel me alles mee. Zoals verwacht zijn het vooral de vrouwen met jonge kinderen die interesse hebben in het project. Op onze uitnodiging kwamen 29 vrouwen en 1 man af. Het is perfect te combineren met het huishouden. Baby aan de borst, pan op het vuur en papier maché op tafel. Volgende stap is een workshop met de dorpsbewoners om hen te laten zien en ervaren hoe het product gemaakt wordt. Ben heel benieuwd hoe ze dat gaan vinden. Ik verwacht chaos, dikke pret en een enorme kliederboel. Ik kan niet wachten.


Uw donatie maakt het verschil.