Actieve Hulp Cambodja Projecten Weblog Fotoalbum Ik wil helpen Sponsors Vrijwilligers
Fashion Victims

Wanneer je in Phnom Penh op een terras zit komen er bij voortduring verkopers, vaak kleine kinderen overigens, aan je tafel staan. Zij willen je met alle plezier artikelen, dan wel diensten, aansmeren die je over het algemeen in het geheel niet nodig hebt. Met passie poetsen ze je schoenen of prijzen ze je kranten, boeken, bloemen, hangmatten en zonnebrillen aan.

Op een zeker terras zitten aan het tafeltje naast ons drie Amerikaanse toeristes. Helemaal hip en modern modieus verantwoord. Kek sjaaltje om de nek. Juiste highlights in het haar. Duur doch nonchalant ogend t-shirtje. En zo'n mega diva zonnebril, waar je ze tegenwoordig in hordes mee voorbij ziet komen, maar waar zo ongeveer het hele gelaat van de modebewuste vrouw achter verdwijnt. Het blijkt dé fashion must-have van 2007. En Cambodja is overstroomt met over-sized bebrilde vakantiegangsters.

De dames zijn hip, doch kijken er wel een beetje nors bij. Maar dat hoort wellicht bij de 'look': Arrogant modieus derde wereld reizigers chique.

Op zeker moment entert een zonnebrillenverkoper het toneel. Met een grote bak vol zonnebrillen komt hij eerst aan ons vragen of we wellicht tot aankoop over willen gaan. In ons zojuist opgefriste Cambodjaans maken we de man duidelijk dat wij er voor nu geen nodig menen te hebben. En zo schuift hij een tafeltje op.

De drie bezonnebrilde dames negeren de man zo half een beetje. Hij aanschouwt hen. Grabbelt in zijn bak en pakt er een beschaafd ogend modelletje uit. ‘You want smaller one?' Lady, you need smaller, lady? ‘Smaller?'

Must-have of niet, in Cambodja is het gewoon wat het is; een idiote veel te grote bril.


Uw donatie maakt het verschil.