Actieve Hulp Cambodja Projecten Weblog Fotoalbum Ik wil helpen Sponsors Vrijwilligers
Papier mach� gaat hartstikke ok�

Het papier maché project in Anlong Khong draait op volle toeren. Rondom de werkplaats is de grond bezaaid met witte halffabrikaten die liggen te drogen in het warme Cambodjaanse zonnetje. In de werkplaats smeren vrouwen de papier maché op mallen in de vorm van kikkers, schildpadden, muizen en krabben. Een paar knippen pootjes en staarten uit rubber binnenband. Een ploegje mannen haalt de gedroogde papier maché van de mallen en knipt de randen netjes af. Het ijzerdraadje, waar het rollertje aan bevestigd moet worden, wordt netjes omgebogen.
Verderop zit een groepje dat rolletjes van cement maakt waarin een rietje met een touwtje zit. Deze zullen straks voor het voortbewegen van het speelgoedje gaan zorgen. Ze maken zeshonderd stuks tegelijk. Op een groot bord met stukjes blauwe PVC buis en gekleurde rietjes. Het is een ingenieuze en kleurrijke productiemethode.

De sfeer is goed. Ze zitten in groepjes aan lange tafels te werken. Kunnen lekker kwebbelen onder het werk. De aangewezen supervisor houdt alles nauwlettend in de gaten. Iedereen werkt hard. We kunnen niet anders zeggen dan dat het lekker loopt.
Wanneer alle rollertjes en papier maché modellen klaar zijn, gaan we de volgende fase in. Dan gaat het schilderen beginnen en zullen de muizen, krabben, schildpadden en kikkers van hun fleurige uiterlijk worden voorzien.

Het gaat voorspoedig, maar zodra straks alle 10.000 exemplaren klaar zijn ligt het werk drie maanden stil. Harmon moet terug naar Amerika om de speelgoedjes aan de man te brengen en hij heeft geen budget meer om de mensen aan het werk te houden tot zijn terugkeer eind augustus. En dat is een beetje een domper. Vanaf september zal de productie niet meer onderbroken worden, belooft Harmon.

En zo komt het eruit te zien Het eindresultaat.

Uw donatie maakt het verschil.