Actieve Hulp Cambodja Projecten Weblog Fotoalbum Ik wil helpen Sponsors Vrijwilligers
Hoera, ik zie bleek!

Hier in Cambodja hanteren ze het aloude principe; hoe witter hoe mooier. Want een donker velletje betekent landarbeider en dus arme sloeber.

Wil je een beetje op stand trouwen, dan ga je dus ras op zoek naar een zo bleek mogelijk exemplaar, liefst inclusief lange nagels aan tenen en vingers (geldt voor beide seksen overigens). Want dat betekent zo ongeveer hetzelfde; mijn baantje is nuffig genoeg om geen nageltjes te breken.

Staan bij ons in de polder de rekken vol met smeersels die ons een zomers kleurtje beloven, hier in Azië bieden dezelfde merken alles in de variant ‘witmakend' aan. Van gezichten tot oksels, van snorharen tot tepels. Voor alle onderdelen is er een crèmepje. (hiermee een bezoekje aan het pad met uiterlijke verzorgingsproducten in de plaatselijke supermarkt één van Cambodja's lolligste attracties makend)

Ook onze TukTuk driver Sina was gegrepen door het witmaakvirus. Trots smeerde ie dikke lagen van (ik noem geen merken) het goedje op zijn gezicht, en verrek hij zag inderdaad bleker. Naderbij onderzoek van zijn aangezicht toonde aan dat de crème een wit laagje op z'n vel achterliet, wit maar om nou te zeggen dat het er natuurlijk uit zag. Maar oh wat was ie trots! Totdat zijn huid het niet meer zo'n geweldig plan vond en in een enorme acne explosie uitbarstte. Toen was ie wel witter, maar niet per definitie mooier.

Een ander beproefd recept in de hele "hoe wordt/blijf ik wit kwestie" is het dragen van lange handschoenen en, heel charmant, sokken in je slippers. Verkrijgbaar in de fraaie kleur "vlees". En de sokken hebben, hoe over nagedacht, een inkeping voor je teenslipper. Wij Nederlanders zouden toch echt eerder dood gevonden willen worden dan met sokken in je slippers, handige inkeping of niet.

Doch het meest opzienbarende is de methode die plattelanders hanteren om hun dochter wit te krijgen en zo aan een goede man te helpen. Tegen de tijd dat ze de huwbare leeftijd bereikt wordt dochterlief een jaartje in een donkere kamer bewaard. Als ze dan na een maand of 12 weer een voetje buiten de deur mag zetten, is ze het meest pipse en dus mooiste meisje van de hele wereld en liggen de meer welgestelde (en dus ook bleke) huwelijkskandidaten aan haar voeten. Zo is haar toekomst en die van haar ouders verzekerd van een iets welgesteldere kostverdiener.

The things we do for love.

Uw donatie maakt het verschil.