Actieve Hulp Cambodja Projecten Weblog Fotoalbum Ik wil helpen Sponsors Vrijwilligers
De training in Anlong Khong is afgerond

De training van het papier-maché project is half februari van start gegaan en heeft 2 weken geduurd. Maar liefst 48 mensen stonden de eerste dag paraat om te leren hoe je een leuk speelgoedje kunt maken van; een stapel oud papier, een papje van rijstmeel en water, een mal van klei, een stukje ijzerdraad, een rolletje van cement, een elastiekje, stukjes fietsband, en een touwtje.

De eerste twee uren waren chaos. Er kwamen meer deelnemers dan zich in eerste instantie hadden opgegeven. Hartstikke mooi natuurlijk, maar het invullen van de presentielijst werd een wat ingewikkelde klus, met name door al die (voor ons) exotische namen en het feit dat iedereen maar in en uit bleef lopen. Uiteindelijk is het hele spul op een rij gezet waarna iedereen één voor één naar voren kwam om de aanwezigheid te checken en naar de werktafels te gaan. Niemand mocht er nog in of uit. Lekker schools allemaal, maar het werkte wel.

Iedere deelnemer wordt geacht de training geheel te voltooien en daarna minstens 2 maanden aan het project deel te nemen, met de intentie om voor langere tijd fulltime werkzaam te blijven. De deelnemers krijgen een vergoeding voor hun deelname aan de training. De ene helft ontvangen ze als zij de hele training hebben afgerond, maar de andere helft van de vergoeding ontvangen zij pas nadat zij 2 maanden voor het project gewerkt hebben. Dit om te waarborgen dat mensen na de training ook daadwerkelijk met de productie aan de slag gaan. Er moeten tenslotte 10.000 stuks klaar zijn voor mei. Na de training ontvangen de werknemers een wekelijks vast salaris, een aanwezigheidsbonus bij 100% aanwezigheid en een bonus wanneer de productie stijgt.

Ze hadden mij gevraagd het startschot te geven van de training. Ik heb een praatje gehouden over wat dit project voor de mensen en Anlong Khong betekent en hen vooral heel veel plezier gewenst. Toen kon het kliederen beginnen.

Het blijft leuk om te zien dat mensen eerst met een blik van vertwijfeling naar de pan met lijm kijken. ‘Moet ik daar echt met mijn vingers in?'. Dat zijn mensen die zonder blikken of blozen een slok uit de sloot nemen en vlees eten waar complete vliegenfamilies op af zijn gekomen, daar gaan wij dan weer een beetje griezelig van kijken. En zo is het allemaal maar net wat je gewend bent.

De training verliep voorspoedig. Maar er werd alleen tijdens het proces soms iets veranderd, verbeterd of toegevoegd en dat zorgde bij sommigen voor wat onrust. Een groep als deze heeft behoefte aan duidelijke instructies en heldere regels, een sterke leider waar zij tegenop kunnen kijken en aan teamgevoel. Zelfredzaamheid en taakvolwassenheid zijn dingen die je in dit stadium nog niet van deze mensen kan en mag verwachten. En op een gegeven moment is goed gewoon goed genoeg, dan moet je de standaard vaststellen en aan de slag. Met het advies het productieproces in een diagram te visualiseren waarin iedereen duidelijk zijn/haar rol kan zien is Harmon direct dankbaar aan de slag gegaan. En het loopt lekker nu.

De training is afgerond en er wordt inmiddels hard aan de productie gewerkt. Er zijn uiteindelijk maar 2 mensen afgevallen, doch ook weer 7 nieuwe bijgekomen. Er zijn nu 55 mensen aan het werk! En het aanwezigheidspercentage is hoog en stijgt per week. Hoera, we zijn speelgoedjes aan het produceren! Nog heel even en dan liggen de eerste exemplaren bij ons in de winkel.


Heida bij de papier mache training
Uw donatie maakt het verschil.