Actieve Hulp Cambodja Projecten Weblog Fotoalbum Ik wil helpen Sponsors Vrijwilligers
Vooroordelen

Dacht voorheen altijd dat ik iemand was die niet snel oordeelde over mensen, maar al vrij snel betrapte ik mezelf er tot mijn schrik op dat hier in Cambodja de vooroordelen met gemak de kop opsteken.

Elke alleenreizende man van middelbare leeftijd is een sex-toerist. Elke in een hangmat hangende Cambodjaan is lui. Iedere Cambodjaan met een Lexus is ‘fout'. Iedere westerling met een Lexus is een overbetaalde NGO medewerker. Iedere bedelaar belazert de kluit. Elk smoezelig jochie op straat snuift lijm. Ieder meisje in een te kort broekje is een prostituee. Elke tuk-tuk chauffeur wil je afzetten (financieel gezien). En alle gebraden kippen hebben salmonella.

Bewustzijn is het halve werk, dus ik veeg al mijn vooroordelen van tafel onder het mom van: "Foei Heida, eerst zien dan geloven".

En we hebben er allemaal last van.

In onze mooie gepimpte tuktuk zittend met Peter (50+), die hier namens stichting En Route was, kregen wij veelbetekenende blikken. "Ja Peter, ze denken waarschijnlijk dat je goed in de slappe was zit en nu met je nieuwe jonge blaadje op honeymoon bent.. en ik ben uiteraard een harteloze golddigger." Grinnikte ik. Wij overwogen voor de duur van zijn verblijf een bordje achter op onze Romantic TukTuk te hangen met de tekst ‘Not Just Married'.

Stichtinggenoot Rik staat op een ochtend in Bangkok op de lift te wachten. Uit een hotelkamer ziet hij een Thais meisje komen. Hij denkt; ‘Arm kind, die heeft vannacht bij zo'n dikke Duitser moeten slapen.' Het meisje stapt bij hem in de lift. Op de begane grond aangekomen stappen zij samen de lift uit. In de lobby ziet Rik een paar hotelgasten naar hem kijken met zo'n blik van; ‘Hè jakkes, weer zo'n vieze westerling die vannacht zo'n zielig meisje mee naar zijn hotel heeft genomen.'

Toen was ook hij van zijn vooroordelen genezen.

Uw donatie maakt het verschil.