Actieve Hulp Cambodja Projecten Weblog Fotoalbum Ik wil helpen Sponsors Vrijwilligers
Een typisch gevalletje van Hepatitis

Het vriendje van Sokleang (24, werkt in onze winkel) blijkt Hepatitis B te hebben. Sokleang was volledig over haar toeren. Ze hebben al 3 jaar verkering, hij weet al een jaar dat hij besmet is en heeft eindelijk de moed/zin bij elkaar geraapt om het zijn meisje te vertellen. Sokleang en vriendje zijn dan wel 3 jaar samen, ze zien elkaar misschien 2 keer per jaar. Hij volgt een maritieme opleiding in Vietnam. Niet gezellig, maar in het kader van het overdragen van besmettelijke ziektes wel goed nieuws. Zoals het een net Cambodjaans meisje betaamt, heeft Sokleang geen seks voor het huwelijk. Ze heeft zelfs nog niet gezoend (!) En dat komt goed uit.

Google vertelde mij: Hepatitis B huisvest zich levenslang in de lever en is overdraagbaar via onhygiënische medische omstandigheden, geslachtsverkeer en bloed. Je kunt het zelfs overdragen via je tandenborstel (bij ontstoken tandvlees) of je scheermesje. Hepatitis C is de echt gemene variant, maar van B wordt je ook niet blij.

Ik heb Sokleang meteen naar het ziekenhuis gestuurd om haar bloed te laten testen. Ze is niet besmet gelukkig. Heb haar daarna ook maar gelijk laten vaccineren. Als ze nu netjes haar herhalingsvaccinaties blijft halen kunnen de tortelduifjes een redelijk normaal huwelijksleven in. Als ze die kwast van een vriend wil blijven houden tenminste, wie weet wat ie nog meer niet durft te vertellen..

Heida en Sokleang

Sokleang woont bij mij in huis en werkt in onze winkel. Wij kennen haar al 4 jaar. Het is lekkere spontane, prettig gestoorde meid van 24. En ze bakt ze lekkerste pannenkoeken van heel Cambodja!
Uw donatie maakt het verschil.