Actieve Hulp Cambodja Projecten Weblog Fotoalbum Ik wil helpen Sponsors Vrijwilligers
Het verhaal van Chin Sean

In Anlong Khong woont Chin Sean, en met haar verhaal is zij een inspiratiebron en voorbeeld voor anderen binnen haar gemeenschap. Het verhaal van Chin Sean is er één van tegenslagen, maar ook van doorzettingsvermogen en ambitie.

Chin Sean (32) werkt als assistent leerkracht op de school in Anlong Khong. Zij valt in als andere leraren ziek zijn of helpt bij de allerkleinsten. In de toekomst wil ze graag doorgroeien en een eigen kleuterklas onderwijzen.

Drie jaar geleden overleed de man van Chin Sean aan de gevolgen van Aids. Ook hij werkte met veel toewijding als leerkracht op de school in Anlong Khong. Toen hij ernstig ziek werd en men ontdekte dat hij HIV positief was, is Chin Sean zelf ook direct getest. Angstig heeft ze de uitslag afgewacht. Het was slecht nieuws, Chin Sean bleek zelf ook besmet. Gelukkig zijn de kinderen van het paar allebei niet besmet geraakt.

Chin Sean
In 2003 sloeg het noodlot toe en overleed de man van Chin Sean. Zij stond er alleen voor. Niet alleen draagt Chin Sean zorg voor haar eigen kinderen, dochter Kiy Serylan van 9 jaar en zoon Kiy Manglang van 4 jaar. Ook heeft zij de zorg voor haar jongere broertje (15) en zusje (12) op zich genomen en kookt zij voor de buren. Haar vader leeft nog maar is zo arm dat hij het gezin niet kan (helpen) onderhouden. Hij probeert het hoofd boven water te houden door zichzelf als visser en moto-taxi te verhuren. Maar met de huidige benzineprijzen valt hem dat zwaar.

Het zoontje van Chin Sean, Kiy Manglang, gaat naar de school in Anlong Khong. Het allerleukste van naar school gaan vindt hij het spelen met de speelgoedauto's. (Een echte knul dus.) En hij mag er graag met potlood en viltstift op los knoeien.

Omdat Chin Sean HIV positief is kwakkelt ze nog soms met haar gezondheid. Haar jongere broertje en zusje moeten dan de zorg voor de 2 kleinere kinderen op zich nemen. Maar ze voelt zich nu goed; "ik voel me normaal en probeer hard te werken om mijn gezin te onderhouden". Via het ziekenhuis ontvangt Chin Sean gratis medicijnen, 3 pillen voor de ochtend en 3 pillen voor de avond. Het is heel belangrijk dat ze gezond eet om zo haar weerstand op peil te houden.

Chin Sean woont vanaf het begin in Anlong Khong. Ook haar huis is tijdens de brand van 2001 in het oude Anlong Khong verwoest. (Anlong Khong lag voorheen in de stad Phnom Penh, maar is na de brand verplaatst.) Toen ze nog in het oude Anlong Khong woonde verkocht ze water en frisdrank vanuit een koelbox op de hoek van de straat, haar man werkte destijds als bouwvakker. De komst van de school heeft voor een stabieler en beter inkomen gezorgd voor het gezin.

"Ik voel me heel erg welkom op de school" zegt Chin Sean. "Mensen praten met me, zijn niet bang me aan te raken, we eten samen. Ik kan een normaal leven leiden, ookal heb ik HIV. Er is op de school helemaal geen sprake van discriminatie". Helaas zijn er ook een aantal mensen in Anlong Khong die Chin Sean mijden vanwege haar besmetting. Of hun kinderen verbieden met de kinderen van Chin Sean te spelen. Maar het overgrote deel van de mensen in het dorp accepteert haar. "Ik woon graag in Anlong Khong, de mensen zijn hier aardig voor me, ze hebben me geholpen toen mijn man stierf en het is er lekker rustig."

Ze werkt er hard aan haar levensstandaard eigenhandig te verbeteren. Toen er in het dorp een pilot-project werd gedraaid waarbij een aantal HIV-geaffecteerde gezinnen een varken konden krijgen om zo een bron van inkomen te hebben, kon Chin Sean hier helaas niet aan deelnemen. Haar gezondheid was op dat moment te zwak. Toen ze zich weer wat beter voelde besloot ze zelf geld opzij te leggen en zo haar eigen varken te kopen. Ze heeft inmiddels 2 varkens rondscharrelen. Als ze vet zijn verkoopt ze hen op de markt en koopt er weer 2 kleintjes voor terug. Elke pauze gaat ze snel naar huis om de varkens te voeren. Chin Sean zou het liefst 10 varkens willen. Dat is nog een beetje te ambitieus, want varkens zijn niet goedkoop. Maar ik ga graag mogelijkheden voor haar zoeken om haar veestapel uit te kunnen breiden.

Het zijn volle dagen voor Chin Sean; ze wast, ze kookt, ze helpt de 4 kinderen met hun huiswerk, verzorgt de varkens en werkt de hele dag op de school. Ze zet er haar schouders onder om zelfstandig haar leven en dat van haar gezin te verbeteren. Chin Sean is hiermee absoluut een voorbeeld voor de rest van Anlong Khong. Zij laat zien dat ook wanneer de omstandigheden nog zo tegen lijken te zitten, je met doorzettingsvermogen en eigen initiatief een positieve draai aan je bestaan kunt geven. Daar kunnen velen in Anlong Khong nog wat van leren.

Uw donatie maakt het verschil.